Justiția din România a blocat în mod abuziv, timp de 4 luni, înființarea Partidului Noua Românie

Partidul Noua Românie a fost blocat patru luni de zile de justiție, fără niciun fel de motiv real sau legal. Pur și simplu ne-au ținut pe tușă și a trebuit să facem zeci de demersuri legale și să ne rugăm de judecător să își facă meseria potrivit legii.

Partidul Noua Românie, născut din dorința a patru tineri români entuziaști și cu dorință uriașă de schimbare, s-a lovit de primul zid al ”statului de drepți" – JUSTIȚIA.

În speranța, că poate, poate, renunțăm, frecușurile și piedicile au început încă de la depunerea cererii de înregistrare a partidului la Tribunalul București.

Potrivit legii, înființarea unui partid politic, în acte, trebuie să dureze maxim două luni de zile, dacă petentul, adică cel care solicită înființarea formațiunii politice, depune toate actele solicitate de lege, în momentul înregistrării acestuia la Tribunalul București.

Potrivit legii 14/2003, Tribunalul București, singura instanță din România abilitată prin lege să decidă sau nu înființarea unui partid politic, trebuie să se pronunțe asupra unei cereri de înființare a unui partid, în MAXIM 30 de zile de la înregistrarea cererii.

Deși Partidul Noua Românie a depus pe 28 aprilie, la registratura unică a Secțiilor Civile de la Tribunalul București, toate actele necesare, înființarea partidului s-a realizat în patru luni și nu în două așa cum prevede legea.

Abia pe 7 mai dosarul a ajuns la un judecător care a dispus potrivit legii 14/2003, afișarea cererii de înființare a PNR, timp de 15 zile la avizierul Tribunalului București. Ultima zi de afișare a fost 22 mai 2015. De la această dată, judecătorul trebuia ca în maxim 15 zile să stabilească și termen de judecată și să se și pronunțe asupra cererii de înființare a Partidului Noua Românie.

Judecătorul amenință cu anularea cererii de înființare a partidului

Din 7 mai începe caruselul justiției românești și o mega bătaie de joc. Judecătorul emite pe 7 mai, o somație către petent, pe care o comunică în mod eronat la adresa petentului și nu la adresa indicată ca sediu oficial al Partidului Noua Românie. În somație judecătorul ne pune în vedere ca în termen de 10 zile de la primirea comunicării, sub sancțiunea anulării cererii, să achităm taxa judiciară de 300 lei și să depunem la dosarul cauzei anunțul din ziar privind cererea de înființare a Partidului Noua Românie.

Dacă atât grefierul cât și judecătorul ar fi citit cu atenție măcar prima pagină din dosar, vedeau la punctul zece, la lista cu acte anexate la dosar, că dovada plății timbrului judiciar în cuantum de 300 lei, era depus odată cu restul documentelor. În privința anunțului din ziar, depus la dosar a doua zi, întrucât a doua zi a apărut în ziar, adică pe 29 aprilie, acesta zăcea de două săptămâni, la arhiva Secției V a Tribunalului București, sub un maldăr de alte hârtii. Deși în mod normal în momentul în care pe 29 aprilie am adus anunțul din ziar, acesta trebuia anexat tot în acea zi, la dosarul cauzei. A fost nevoie să redepunem cele solicitate de instanță ca să nu ne trezim că din cauza incompetenței și a superficialității lor, să ne anuleze cererea de înființare a partidului. Președintele PNR a mers personal să depună din nou actele și când a cerut explicații de ce la dosar nu se regăsește anunțul din ziar, abia atunci au căutat actele ascunse printre alte documente și le-au anexat la dosar.

După ce am trecut și de acest prim hop, așteptam cu nerăbdare comunicarea instanței cu privire la termenul de judecată. Așteptam, așteptam și nimic nu primeam. Potrivit legii, după cele 15 zile de afișase care expiraseră pe 22 mai, în maxim 15 zile instanța trebuia să dea verdictul. Termenul limită era 6 iunie, dar pentru că era într-o zi de sâmbătă, se prelungea până pe 8 iunie. Când am constatat că nici în ultima zi legală nu se întâmplă nimic, a doua zi, pe 9 iunie, am depus o cerere la dosar pentru urgentare stabilire termen de judecată, însă fără niciun răspuns.

Pe 10 iunie, Președintele PNR a sunat la Tribunalul București și a vorbit cu grefiera din dosar întrebând-o de ce nu se stabilește termen. Grefiera a spus că dosarul este la judecător și că va vorbi cu acesta și să-i comunice că a expirat termenul legal de soluționare. Telefonul a avut efect, pe 12 iunie, judecătorul a stabilit termen de judecată pe 17 iunie și a dispus emiterea citației și comunicarea acesteia petentului cu agent procedural.

Ședința de judecată a durat doar două minute

Dar și de astă dată au greșit dovedind cât de superficial au tratat acest dosar. În citație ne solicitau să depunem la dosarul cauzei, în ORIGINAL, chitanța plății timbrului judiciar. Numai că ce să vezi, chitanța în original era la dosar. În plus, deși în legea 14/2003 se specifică clar că toți cei patru membri fondatori sunt citați în instanță, citația a primit-o doar Președintele PNR. Însă, pentru că am avut consiliere juridică bună, toți cei patru membri fondatori ai PNR au fost prezenți la termenul din 17 iunie și astfel procedura de identificare și înregistrare a acestora de către grefier în prezența judecătorului a fost acoperită legal. Lipsa citării celor trei membri fondatori și implicit absența lor de la proces însemna că termenul fie se amână, fie cererea se respinge. Așadar a fost a  doua tentativă ”elegantă” prin care se încerca blocarea înființării partidului. Și după o ședință de judecată care a durat DOAR două minute, instanța a rămas în pronunțare, iar a doua zi am aflat că judecătorul a admis înființarea Partidului Noua Românie.

Două luni pentru redactarea motivării deciziei

Pe 22 iunie s-a depus la dosar o cerere de urgentare redactare motivare decizie, înainte de 1 iulie, întrucât începea vacanța judecătorească. Bineînțeles că cererea a fost ignorată complet de judecător care a și tulit-o împreună cu grefierul, în vacanță, timp de o lună de zile. Art 426 din codul de procedură civilă specifică clar, redactarea și comunicarea motivării deciziei, se face în cel mult 30 de zile. Ce să vezi, în cazul PNR, motivarea a apărut după două luni de zile de la pronunțarea sentinței. Și asta pentru că s-au făcut trei demersuri legale de urgentare redactare motivare, una la judecătorul cauzei, alta la șeful Secției V, iar alta la Președintele Tribunalului București. Și pentru că cele trei cereri nu au avut efect, pe 3 august, Președintele PNR a sunat din nou la Tribunal și a vorbit cu grefiera care tocmai revenise din concediu și nu știa nimic de soarta motivării deciziei și nici dacă judecătoarea era la lucru sau în vacanță.

Sebastian Popescu a revenit cu un telefon la grefieră pe 5 august când i s-a comunicat faptul că judecătoarea este în concediu, însă nu și până la ce dată.  Între timp, ceva s-a întâmplat și minunea s-a produs. Pe 6 august s-a redactat motivarea deciziei și s-a comunicat petentului. A fost nevoie de două luni pentru ca judecătorul să redacteze o motivare lungă de doar o pagină și jumătate. Decizia a rămas apoi definitivă pe 24 august prin neapelare. Deci la 4 luni de la depunerea actelor, procedura legală era aproape finalizată.

Trei săptămâni pentru o ștampilă

Pe 18 august, președintele PNR a mers la Tribunal pentru a legaliza hotărârea însă a avut parte de un nou hop. Trebuia să te programezi ca să îți pună o ștampilă. Și după ce am stat 4 luni ca să iasă actele, am aflat că mai trebuie să stăm 3 săptămâni ca să ne pună o ștampilă cum că sentința e definitivă și irevocabilă.

După o discuție aprinsă cu grefiera șefă a secției V, s-a devansat termenul pentru ștampilă, cu două săptămâni. Și pentru că legalizarea hotărârii nu era suficientă pentru a porni organizarea și funcționarea Partidului Noua Românie, am aflat că mai trebuie să cerem și un Extras din Registrul Partidelor Politice. Am fost îndrumați să depunem cererea la Biroul de Informare și Relații cu Publicul de la Tribunalul București. Aici, președintele PNR a înregistrat cererea după care a întrebat-o pe funcționară dacă trebuie să mai facem alte demersuri legale pentru a obține și alte acte necesare funcționării în cazul partidelor nou înființate. ”HABAR NU AM”, a fost răspunsul halucinant al funcționarei Tribunalului București.

Cinci zile de așteptare pentru un certificat fiscal care fusese eliberat pe loc

Pe 26 august s-a legalizat hotărârea iar pe 27 s-a eliberat și Extrasul din Registrul Partidelor Politice. Cu cele două documente am mers la bancă pentru a activa contul partidului. Numai că ce să vezi, ne mai trebuia încă un document: Certificat de înregistrare fiscală, eliberat de Fisc. Pe 28 s-a depus la Fisc cererea împreună cu actele necesare pentru eliberarea certificatului. Deși s-a cerut urgentare și chiar eliberare pe loc, ni s-a comunicat că nu se poate!!! La insistențele și rugămințile cu Cerul și Pământul, ale Președintelui PNR, ne-au spus să încercăm cel mai devreme pe 1 septembrie, dar că nu garantează. Pe 1 septembrie 2015, stupoare, certificatul era gata, dar pe el scria la data eliberării: 28,08,2015. Adică data în care s-a depus cererea. Așadar s-a putut pe loc, numai că l-au ținut cinci zile pe raft fără să ne notifice deși aveau toate datele de contact, inclusiv un număr de telefon, cerut chiar de ei pentru a ne comunica dacă se elibera mai rapid.

Partidul lui Macovei a fost înființat în două luni în plină vacanță judecătorească

Ați putea zice că termenul de redactare a motivării deciziei în cazul PNR s-a ”prelungit puțin” pentru că era vacanță judecătorească. Însă motivul nu stă în picioare. Monica Macovei a depus actele la Tribunalul București, pentru înființarea partidului M10, pe 6 iunie. Pe 8 iulie, în plină vacanță judecătorească, instanța a admis cererea, iar decizia a rămas definitivă și irevocabilă pe 8 august, tot în plină vacanță judecătorească. Deci în cazul partidului lui Macovei s-a putut să se respecte legea și să se înființeze partidul în maxim două luni. În cazul nostru, doar pentru că am insistat și am făcut demersuri peste demersuri, s-a putut abia în patru luni, căci altfel ne prinde Crăciunul tot pe culoarele Tribunalului București.

Toate aceste lucruri s-au produs pentru că în România nu există o lege a răspunderii magistraților, prin care judecătorii și procurorii care greșesc cu sau fără intenție, să fie sancționați ca orice alt angajat la stat sau privat, care face greșeli la locul de muncă.

Pentru că am simțit pe pielea noastră cât de bine ”funcționează” sistemul juridic din România, Partidul Noua Românie va adopta în Parlament, legea răspunderii magistraților.