Risipa de alimente – Păcatul secolului în care trăim

Una dintre problemele actuale ale omenirii și implicit a noastră este risipa alimentelor. Fenomenul apare din dorința legitimă de a consuma alimente proaspete, dorință care generează o cantitate enormă de deșeuri, ce apar pe tot parcursul lanțului alimentar.

În țările dezvoltate, o mare pierdere este înregistrată la desfacerea alimentelor în lanțurile de magazine și, nu în ultimul rând, la utilizatorul final, iar în țările în curs de dezvoltare, o cantitate notabilă de alimente care sunt risipite este înregistrată în faza de ambalare și depozitare, datorită faptului că micii întreprinzători nu au posibilitatea de a stoca cantități mari de produse.

Statistic, la nivel mondial sunt 1,3 miliarde de tone de deșeuri alimentare. În Europa se risipesc 200 milioane de tone, echivalentul a de 3 ori cantitatea necesară pentru a hrăni toți oamenii care mor de foame de pe pamânt.

Valoarea risipei, la nivel mondial, este estimată la aproximativ 750 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de 6 ori suma cheltuită pentru ajutorul acordat pentru dezvoltare.

În același timp, risipa alimentară înregistrată la nivel mondial generează de două ori mai multă poluare decât tot traficul aerian.

Este lesne de înțeles că ne trebuie legi care să reglementeze această risipă, dar lucrurile se pot schimba pornind de la dorința noastră internă de schimbare. Totul trebuie să plece de la ”Stă în puterea mea să schimb lucrurile”, iar dacă toți am gândi astfel, cred că multe lucruri se pot schimba.

Împreună, putem construi o Nouă Românie!

 

Fănică Colbea

Membru în Biroul Executiv al Organizației PNR Cluj Napoca

Candidat la funcția de deputat pentru Județul Cluj