Pentru un viitor mai bun, apăsați tasta 1!

 

Pentru că nu știu să spun lucrurile decât direct, am să încep cu o frază care probabil va enerva peste 60% din persoanele care vor citi acest articol: majoritatea românilor sunt distruși mintal. Trebuie sa clarific că nu mă refer la inteligență sau lipsa ei, la o anumită valoare scăzută a IQ-ului sau la lipsa culturii generale. Mă refer la ceva mult mai subtil și mai delicat. Și anume, la gradul de conștientizare a lumii în care trăim. Stați liniștiți, nu suntem singurii; majoritatea popoarelor europene din zonă sunt lovite de această plagă a societății.

Ne-am obișnuit atât de mult cu peisajul stricat și deformat din jurul nostru, încât o lume normală în care toate lucrurile merg bine, ni se pare o chestiune doar pentru filmele de familie americane. Să mai pomenim scurt că există o mare șansă ca acest lucru să fie premeditat. O țară a cărei cetățeni se gândesc în jumătatea timpului liber la grija zilei de mâine, iar în cealaltă jumătate își repetă încontinuu că ei ca oameni obișnuiți nu pot schimba nimic din toate acestea, este ușor de gestionat. Nu am zis controlat pentru că nu sunt un adept al teoriilor conspiraționale.

Mă adresez la bucata de Românie care crede că poate schimba destinul acestei țări. Vreau să vă confirm încă odată că se poate. Vreau să vă spun și că destinul țării se schimbă cu fiecare zi în care faceți ceva mai mult decât somn->servici->acasă->familie->bere->somn->repeat. Cum cred eu că se poate aplica dorința de schimbare în anul 2016 în societatea românească? Greu de răspuns, dar pot să vă spun ce cale am ales eu. Am ales să reclam tot!

Noi, ca și cetățeni ai României avem dreptul la respect. Și asta se poate manifesta sub orice formă. Ai dreptul să nu fi acostat de boschetari și să nu calci în rahat de câine de fiecare dată când faci piața. Ai dreptul să te poți plimba dimineața la ora 3 prin oraș fără să ai frica că vei fi atacat de vreo gașcă de cheflii. Ai dreptul să primești bon fiscal de fiecare dată când cumperi ceva. Ai dreptul să nu fi stropit de mașinile care gonesc printre bălți într-o zi ploioasa. Ai dreptul să fi informat dacă ți se taie apa duminica la ora 10:00 pentru “reparații și operațiuni de modernizare a rețelei”.

Problema este că în România, acest respect trebuie să îl ceri. Dar trebuie să știi și să înțelegi că doar așa vom putea construi o Românie mai buna, mai corectă, mai curată. O NOUĂ ROMÂNIE. Reclamând și rezolvând toate aceste mici sau mari neplăceri cotidiene.

Concret, de fiecare dată când văd un boschetar violent prin parc, îmi scot smartphone-ul din buzunar, caut în Google “Poliția Locală Satu Mare” și sun la numărul de pe site. De obicei, ajung în 8-10 minute și problema e rezolvată. Există ideea împământenită că dacă reclami un incident la Poliție trebuie să îți dai datele și să rămâi la locul faptei. Este fals. Am peste 25 de reclamații și niciodată nu mi s-au cerut nici datele, nici să rămân.

Vrei un oraș mai curat? Nu arunca ambalaje pe jos și nu scuipa pe trotuar! Eventual organizează o acțiune de curățare o parcului de lângă blocul tău cu colegii de scară.
Vrei un oraș mai activ? Implică-te în ONG-uri sau organizează un concert sau o expoziție! Crează grupuri de inițiativă locală.
Vrei un oraș mai frumos? Fă propuneri Primăriei pe site sau concepe și depune un proiect! Începe o petiție!
Vrei un oraș mai sigur? Denunță la Poliția Locală toate incidentele pe care le vezi în drumul tău prin oraș. Nu trece nepăsător, pe celălalt trotuar. Durează doar 5 minute și se poate face la 0361-919.

Magazinul de la colț vinde mere stricate? Sună la OPC și reclamă. Găsești numărul afișat în orice magazine.
Vrei un oraș roz? Cumpără vopsea, suflecă mânecile și începe să dai cu pensula. În curând în jurul tău se vor aduna alte 2-3 persoane care vor ca situația să fie mai roz.

“Lumea are nevoie de mânie. Lumea continuă să permită prezența răului pentru că nu este destulă mânie”. O spune Bede Jarrett, un preot catolic care a fost și istoric; autorul cărții “Life of St. Dominic”. Așa că vă îndemn să ne umplem de mânie și să începem să punem lucrurile în ordine.

Andrei Pașca

Candidat la funcția de deputat pentru județul Satu Mare