PNR va înființa Compania Națională de Agricultură și Zootehnie pentru modernizarea agriculturii

Agricultura reprezintă cheia succesului oricărei economii și modalitatea prin care o țară poate prospera și evolua. Din păcate în România, după 25 de ani de democrație încă mai există localități unde agricultura se practică cu plugul și cu sapa, la fel ca acum 50-60 de ani. O agricultură performantă se face în sistem intensiv cu tehnologie de ultimă oră. Partidul Noua Români își dorește să modernizeze agricultura din România astfel încât întreaga suprafață agricolă a țării să fie cultivată.

Românii pot face agricultură performantă dacă li se asigură cadrul legal, consiliere de specialitate și li se facilitează accesul la fonduri cu dobândă pentru investiții.

Fără bani nu ai cum să performezi în agricultură, nu ai cum să cumperi utilaje agricole moderne, iar fără tehnologie producțiile obținute sunt foarte mici și nu acoperă costurile de producție.

Partidul Noua Românie își dorește ca România să aibă o agricultură modernă și performantă la fel ca în țări precum Italia, Germania sau Danemarca.

În acest sent, PNR va elabora o serie de proiecte legislative menite să încurajeze asocierile între proprietarii de terenuri, să sprijine financiar fermierii și să simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene.

Un prim mare proiect prin care se poate moderniza rapid agricultura și crește populația de animale, este înființarea Companiei Naționale de Agricultură și Zootehnie.

Prin intermediul acestei companii de stat care va funcționa în subordinea Ministerului Agriculturii, PNR dorește ca Guvernul României să înființeze în fiecare județ, cel puțin o fermă în funcție de clima și specificul zonei.

Compania Naţională de Agricultură şi Zootehnie va fi înfiinţată pe durată limitată de timp cu unicul scop de a contribui la cultivarea unei suprafețe cât mai mari de teren în sistem intensiv, la creşterea numărului de animale, dar şi crearea de noi locuri de muncă, în special în mediul rural, încurajând tinerii să se implice în dezvoltarea comunităţilor rurale.

Guvernul va finanța integral înființarea fermelor, urmând ca după 4-6 ani de zile, timp în care acestea sunt dezvoltate și funcționale integral, să fie vândute către localnici și consiliile locale.

Aceste ferme au rolul de a asigura cultivarea terenurilor din zona respectivă, în sistem comasat, asigurarea de locuri de muncă pentru comunitate, cât și sursă de hrană ieftină și de calitate pentru populație. Fermele sunt gândite ca mici motoare de dezvoltare ale comunităților locale.

Fermele vor fi construite în sistem modern, cu tehnologie de ultimă oră, și în funcție de specificul lor, acestea vor avea integrate și abatoare, fabrici de procesare a materiei prime, inclusiv magazin de desfacere la poarta fermei cât și unul în cel mai apropiat oraș. Astfel încât ferma să nu livreze către industria alimentară, doar materie primă, respectiv, lapte, carne, ouă, ci și produse într-o formă finită cum ar fi lapte pasteurizat și ambalat, iaurt, mezeluri, etc.

Prin intermediul Companiei Naţionale de Agricultură şi Zootehnie se vor creea şi depozite pentru legume, fructe şi cereale, unde vor fi depozitate produsele atât ale fermelor din cadrul companiei, cât şi ale producătorilor independenţi. În plus, se vor crea piețe de desfacere pentru produsele obținute din cultivarea pământului și creșterea animalelor.

Această Companie Națională va funcționa pe parcursul a maxim șase ani de zile, timp în care se vor înființa și dezvolta fermele în toată țara.

Prin acest proiect ne propunem să venim în sprijinul agriculturii românești și nicidecum să concurăm sau să descurajăm asocierile între fermieri sau mediul privat din agricultură. Fermele vor fi dezvoltate în zone în care proprietarii de terenuri nu mai pot să se ocupe de cultivarea terenurilor și de bună voie dau în arendă terenurile, către Compania Națională, în baza unor contracte, iar anual primesc fie bani fie produse agricole. Din punct de vedere legislativ pentru a nu încălca tratatele europene la care și România este parte, acest proiect va fi creat astfel încât să nu pună țara în postura de a fi sancționată de UE pe motiv că subvenționează agricultura dincolo de normele europene. Principiul interesului național va fi cel care va sta la baza dezvoltării acestui proiect agricol pe durată limitată de timp”, a declarat Sebastian Popescu, președintele PNR.

În plus, pe lângă acest proiect extrem de complex și de durată, PNR va iniţia o lege prin care se va oferi un sprijin concret tinerilor care vor să investească în agricultură. Pe lângă proiectele derulate cu fonduri europene, tinerii vor avea posibilitatea să acceseze credite bancare cu dobândă mică, garantând cu investiția. În plus tinerii fermieri vor beneficia de consiliere gratuită în întocmirea planului de afaceri şi cât și mai multe facilități fiscale pentru primii trei ani de activitate.

Un alt proiect de lege va viza retehnologizarea parcului agricol din România prin relansarea industriei de profil. Astfel încât fermierii români să poată beneficia de utilaje agricole moderne la prețuri extrem de accesibile.

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care vor să se apuce de agricultură și reușesc să comaseze o suprafață de minim 100 de hectare, vor primi gratuit din partea statului român, un utilaj agricol în funcție de necesități.

Toate marile lanțuri de magazine vor fi obligate prin reglementări naționale inițiate de Partidul Noua Românie, să ofere spre comercializare cel puțin 50% produse românești, atât cultivate în România cât și procesate sau produse pe teritoriul țării. În acest fel, fermierii români vor avea unde să-și vândă produsele în mod constant și civilizat iar afacerea lor să devină una profitabilă.

Chiar dacă suntem membri ai Uniunii Europene, agricultorii români trebuie să aibă prioritate în a-și vinde produsele pe teritoriul țării. Nu este în regulă să mergi în plin sezon de legume și fructe și la tarabă să nu găsești roșii, mere, sau struguri din România, dar în schimb peste tot să vezi doar produse aduse din import. În acest fel românii nu au nici măcar posibilitatea să decidă ce produse să cumpere. Li se impune în mod forțat un produs de import. Dacă România va reuși ca în următorii 5-6 ani să ridice gradul de tehnologizare a agriculturii și să rezolve problema cu piața de desfacere a produselor, economia țării se va dezvolta sănătos și durabil iar populația va resimți un nivel de trai similar cu cel din Uniunea Europeană”, a mai declarat Președintele Partidului Noua Românie.

Dacă românii vor fi ajutați de stat să își lucreze terenul, aceștia nu vor mai fi tentați să-l vândă altor cetățeni din Uniunea Europeană, iar mai apoi să devenim chiriași în propria țară.