Partidul Noua Românie nu este de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari

Partidul Noua Românie nu este de acord ca parlamentarii să primească pensii speciale. Dacă aceste privilegii de lux vor fi adoptate a doua oară de Parlament și mai apoi promulgate de Președintele României, PNR va propune un proiect de lege pentru anularea pensiilor speciale pentru senatori și deputați.

Parlamentarii nu trebuie să își voteze pensii speciale în timp ce trei milioane de români au o pensie de doar 400 lei lunar. Partidul Noua Românie se opune adoptării unei astfel de legi care acordă privilegii speciale senatorilor și deputaților.

PNR nu susține o astfel de lege prin care senatorii și deputații își votează singuri pensii speciale care pot ajunge lunar și la 4600 lei. Acest proiect de lege reprezintă încă o dovadă a faptului că actuala clasă politică se gândește doar la propriile interese iar problemele cetățenilor români sunt ignorate. Este incredibil cât tupeu pot avea actualii politicieni care se gândesc să-și asigure o bătrânețe liniștită dar tot pe spinarea românilor. Dacă această lege va fi votată a doua oară de Parlament și mai apoi promulgată de Președintele României, PNR va iniția un proiect de lege prin care va anula aceste pensii speciale. Cu ce sunt mai speciali senatorii și deputații față de medici sau față de profesori?! În loc să se preocupe de problemele cetățenilor și să facă legi bune pentru noi toți, politicienii ne sfidează încă odată și fără să clipească își votează privilegii pe care să le plătim tot noi cei mulți. PNR nu poate fi de acord cu o astfel de facilitate pentru parlamentari”, a declarat Sebastian Popescu, Președintele PNR.

Proiectul de lege a fost adoptat inițial pe 16 iunie de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă și 2 abțineri.

Pe 10 iulie, Președintele României, Klaus Iohannis a refuzat să promulge această modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, solicitând Parlamentului reexaminarea proiectului legislativ.

Potrivit legii, în funcție de numărul mandatelor de deputat sau senator, parlamentarii vor primi o pensie specială, lunară, până la sfârșitul zilelor. Dacă legea intră în vigoare, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească lunar o pensie specială de 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Această pensie specială se adaugă la pensia de bază a fiecărui senator și deputat, în funcție de vechimea pe care aceasta o are în câmpul muncii.

Introducerea de pensii speciale pentru diferite categorii socio-profesionale reprezintă o discriminare față de alte meserii. Din acest motiv, Partidul Noua Românie susține acordarea pensiilor în baza principiului contributivității. În acest fel fiecare român va primi pensie în funcție de cât a contribuit la acest sistem național în perioada cât a lucrat.