PNR: România trebuie să conteste la Curtea Europeană de Justiție cotele de refugiați impuse de UE

Partidul Noua Românie nu este de acord cu cotele obligatorii impuse de Uniunea Europeană prin Consiliul JAI, privind primirea de refugiați. PNR solicită autorităților române să conteste la Curtea Europeană de Justiție, această decizie întrucât încalcă suveranitatea națională și este în contradicție cu spiritul european.

Partidul Noua Românie își manifestă dezamăgirea față de decizia Consiliului JAI din 22 septembrie, prin care s-au impus cote obligatorii țărilor membre UE, inclusiv României. În urma acestei decizii, România este obligată să preia aproximativ 7000 de refugiați. În caz contrar, România este amendată cu 6500 de euro pentru fiecare refugiat refuzat.

PNR nu este de acord cu impunerea de cote obligatorii României. Deşi România a votat împotriva acestei decizii, va fi obligată să primească cel puțin 6,531 de refugiaţi. Conform unui sondaj INSCOP, mai mult de 50% dintre români nu sunt de acord cu primirea acestora pe teritoriul României. Statele Unite au declarat că vor primi la rândul lor 10.000 de refugiaţi – şi asta pentru că au fost acuzate de lipsă de reacţie. Este o cifră penibilă, dacă raportăm la numărul populaţiei şi mărimea teritoriului”, a declarat Dan Truția, vicepreședintele PNR.

Decizia UE încalcă Constituția României, care la articolul 3 alineatul 4 precizează faptul că: Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.

Din acest motiv, Vicepreședintele PNR solicită autorităților române să se alăture demersului Cehiei și Slovaciei și să conteste la CEJ, decizia Consiliului JAI.

”În calitate de stat suveran, România ar trebui să conteste decizia la Curtea Europeană de Justiţie, aşa cum au anunţat că vor proceda Cehia şi Slovacia. Prin această decizie luată prin impunere, se încalcă suveranitatea naţională şi dorinţa majorităţii românilor. Cât despre problema banilor, să fim bine înţeleşi: tot contribuabilii sunt cei care vor suportă aceste cheltuieli suplimentare. Să nu uităm că banii pe care îi plăteşte Uniunea Europeană României, 6000 de EUR pentru fiecare refugiat, provin din contribuţia ţărilor membre. Acesta este doar începutul, Comisia Europeană şi-a rezervat dreptul de a modifică aceste cifre. La cum au decurs lucrurile până acum, ne aşteptăm la cote şi mai mari în viitorul apropiat”, a mai declarat Dan Truția.

Partidul Noua Românie își exprimă totodată și dezamăgirea față de reacția Președintelui și Premierului României, față de această decizie, întrucât o acceptă tacit și că nu acționează pentru apărarea intereselor României.