PNR nu este de acord ca România să încheie un nou acord de împrumut cu FMI

Partidul Noua Românie se opune încheierii unui nou acord de împrumut de tip preventiv cu Fondul Monetar Internațional. Președintele PNR dezaprobă intenția Guvernului Ponta de a împrumuta din nou țara deși premierul susține că România nu are nevoie de un nou acord cu FMI.

În timp ce PNL și PSD se pregătesc să îndatoreze din nou poporul român pentru încă patru ani de zile, prin parafarea unui nou acord de împrumut cu FMI, deși România are cea mai mare creștere din UE, Partidul Noua Românie ia poziție și anunță că nu este de acord cu acest lucru.

Premierul Ponta procedează la fel ca și Traian Băsescu în 2009, când susținea că e o greșeală ca România să împrumute bani de la FMI, iar mai apoi a spus că este necesar ca o ”centură de siguranță”. Marți, după ce a scăpat de moțiunea de cenzură, Ponta a spus inițial că România NU are nevoie de un nou acord cu FMI, dar câteva minute mai târziu a precizat că e totuși necesar un astfel de acord de împrumut de tip preventiv în caz că vine altă criză financiară.

”PNR nu este de acord ca România să încheie un nou acord de împrumut cu FMI, fie el și de tip preventiv ca și măsură de siguranță. Nu sunt de acord ca actualul Guvern să facă un nou împrumut pe care tot românii îl plătesc. Nici nu am scăpat bine de ultimul acord că premierul Victor Ponta și Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici se grăbesc să anunțe că vor să bage din nou România în datorii. Nu înțeleg de ce Ponta spune că deși nu avem nevoie de un nou împrumut, va încheia unul doar ca să aibă bani la nevoie. Invocarea unei noi crize economice care s-ar abate peste Europa în condițiile în care te lauzi că avem cea mai mare creștere economică din UE, e ca și cum ai spune, sunt sănătos tun dar iau totuși pastile de inimă în mod preventiv ca să fac față unei crize cardiace”, a declarat Sebastian Popescu, Președintele PNR.

Sebastian Popescu îndeamnă Guvernul să crească gradul de colectare al taxelor și impozitelor cât și a creanțelor de la companiile rău platnice, să reducă cheltuielile inutile și să renunțe la varianta împrumutului de bani pe spinarea românilor.

”Dacă Guvernul s-ar implica serios în creșterea gradului de colectare al taxelor și al creanțelor la bugetul de stat, și ar cheltui cumpătat banii, nu ar mai fi nevoie de niciun fel de împrumut nici la FMI, CE sau Banca Mondială. Însă din comoditate preferă să ia bani cu împrumut de la creditorii internaționali, cu dobânzi foarte mari, pe care le plătesc toți românii. Cât timp mai trăiește România pe datorie? Pentru cine împrumută acești bani? Tot pentru a finanța băncile străine, așa cum s-a întâmplat în 2009 și 2010?!”, a mai spus Președintele Partidul Noua Românie.

Prin acest nou acord de împrumut de tip preventiv, chiar dacă nu utilizează banii, România plătește dobânzi la FMI. Cu alte cuvinte, te împrumuți teoretic, nu ceri banii, dar plătești dobândă, și una destul de consistent.

La 4 mai 2009, FMI a aprobat solicitarea României privind încheierea unui aranjament stand-by pentru o perioadă de doi ani, în valoare de aproximativ 12,9 miliarde euro. Din acest aranjament s-au tras 7 din cele 8 tranşe prevăzute, însumând aproximativ 11,9 miliarde euro. În ceea ce priveşte cea de-a 8-a tranşă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, ca fiind de tip preventiv şi nu a fost trasă.

În sedinţa din 27 septembrie 2013, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea României de a încheia un nou aranjament stand-by, pentru o perioadă de 24 luni, de aproximativ 1,98 miliarde euro. Autorităţile române au solicitat şi Uniunii Europene un sprijin financiar în valoare de 2 miliarde euro.

România a plătit dobânzi de 1,5 miliarde de euro pentru împrumutul de la FMI și Comisia Europeană.

Din cele 1,5 miliarde euro, Uniunea Europeană a primit 1,09 miliarde de euro. Dobânzile și comisioanele datorate FMI sunt de 255,2 milioane euro pe timp de 15 ani, iar cele către BIRD se ajung la cifra de 133,2 milioane euro.

România a rambursat în 2015, către FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială  circa 1,860 miliarde euro și a finalizat de rambursat toți banii împrumutați de la Fondul Monetar Internațional.