PNR cere premierului Mihai Tudose să nu adopte ordonanţa privind plata TVA. Măsura este aberantă şi afectează grav 300.000 de firme

Partidul Noua Românie solicită Primului Ministru al României, Mihai Tudose, să nu adopte Ordonanţa cu privire la plata defalcată a TVA întrucât această măsură ar da peste cap activitatea a 300,000 de firme. 

Ministerul de Finanţe a postat pe site-ul oficial un proiect de ordonanţă prin care firmele plătitoare de TVA sunt obligate să deschidă conturi bancare speciale pentru TVA şi să vireze în aceste conturi zilnic, banii încasaţi ca şi cotă TVA. Această măsură va duce la blocarea banilor în conturile bancare pentru o lună, repesctiv trei luni, în fincţie de sistemul de plată al taxelor fiscale către ANAF.

Ordonanţa care nu a fost dezbătută cu mediul de afaceri, ar urma să intre extrem de rapid în vigoare, mai exact de la 1 septembrie 2017, cu obligativitate pentru toate firmele plătitoare de TVA de la 1 octombrie 2017.

Din cauza acesei noi măsuri, cele mai multe companii vor trebui să îşi modifice extrem de rapid sistemele informatice, ceea ce va duce la costuri foarte mari în mod inutil. În plus, plată defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate — trezorerie, instituții de credit și ANAF.

În cursul zilei de joi, Preşedintele PNR a trimis o scrisoare primului ministru Mihai Tudose în care îi cere să nu adopte ordonanţa privind plata defalcată a TVA.

"Această ordonanţă reprezintă o bătaie de joc la adresa a 300.000 de firme din România. Este făcut prost, în grabă şi fără rost. Ordonanţa denotă disperarea Guvernului de a face rost de bani la buget cu orice preţ pentru a putea susţine pomenile electorale. Nu aşa colectezi mai bine TVA la bugetul de stat. Nu complicând şi mai mult fiscalitatea şi nu obligând firmele ca peste noapte să îşi modifice sistemele informatice, să le obligi să deschidă noi conturi bancare şi să depună zilnic banii de TVA pe care să-i blocheze efectiv în acele conturi. Un principiu de bază al economiei spune că banii trebuie să circule. Ordonanţa blochează banii în conturile bancare şi oferă băncilor bani pentru credite fără a plăti dobănâdă. În plus, băncile vor primi bani nemunciţi doar prin deschiderea a 300,000 de conturi bancare şi vor percepe comisioane atât la depunere cât şi la scoaterea banilor. Este aberantă şi ilogică această ordonanţă şi drept urmare ea nu trebuie adoptată", a declarat Sebastian Popescu, Preşedintele PNR.

Iată ce efecte negative va produce această ordonanţă:

1. Costul logistic este imens pentru majoritatea înteprinderilor din România care nu operează bancar în fiecare zi, iar contravenția este imensă.

2. Contribuabilul este astfel obligat să țină evidența TVA în timp real ceea ce presupune noi costuri de personal.

3. Costurile cu evidența contabilă a conturilor de trezorerie se vor dubla efectiv. 

4. Costurile bancare se vor dubla întrucât băncile vor percepe comisioane de transfer și operare. Pentru o sumă platită, banca va percepe acum un comision dublu.

5. Retragerea sau transferul sumei din contul de TVA nu se va putea face decât în urma controlului fiscal! Se va tripla numărul inspectorilor? Se va face controlul în procedură de urgență? Un control poate dura liniștit și 6 luni de zile, timp în care banii vor fi blocați!

6. Ce ne facem cu sumele inițiale dacă avem mai întâi plăți și apoi încasări?

7. Contravențiile pot ajunge până la 50% din suma datorată către furnizorii de bunuri sau servicii.

8. costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile;

9. afectarea cash flow-ul și blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevazute termene de aprobare şi sancţiuni;

10. creșterea birocrației: dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA afferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor);

11. efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt: instituirea plății defalcate a TVA obligatoriu începând cu 01 octombrie 2017.

Această ordonanţă privind plata TVA se alătură celor două măsuri aberante adoptate deja de Guvern cea cu privire la reintroducerea accizei la carburanţi şi cea privind plata taxelor fiscale pentru angajaţii cu jumătate de normă ca pentru o normă întreagă.

Dacă Guvernul nu va ţine cont de solicitarea noastră, PNR va îndemna firmele să intre în grevă fiscală iar pe români îi chemăm în stradă ca să protestăm masiv la adresa Guvernului Tudose.