Preşedintele PNR: SUA încalcă suveranitatea României. Ambasadorul SUA să fie expulzat iar contractul pentru rachetele Patriot, suspendat
Preşedintele Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu reacţionează ferm la solicitarea Departamentului de Stat al SUA, cu privire la ordinul dat Parlamentului României de a nu adopta legile justiţiei. Preşedintele PNR cataloghează această solicitare a SUA drept revoltătoare şi sfidătoare la adresa statului român, independent, indivizibil şi suveran.
Preşedintele PNR spune că ingerinţa SUA în treburile interne ale României este nepermisă şi cere Ministerului Afacerilor Externe, Preşedintelui României, Preşedintelui Senatului, Preşedintelui Camerei Deputaţilor şi Primului Ministru, să reacţioneze ferm şi să protesteze prin căi diplomatice, faţă de atitudinea americanilor.
"Cea mai consolidată democraţie din lume dovedeşte cum se aplică democraţia made în SUA. Prin ordine date altor state. Ce exemplu de demorcaţie oferă americanii, românilor prin astfel de ordine?SUA confundă România cu o colonie şi îşi permite să ne dea ordine pe un ton imperativ prin care ne spun că nu avem voie să adoptăm legile justiţiei. Acestă solicitare fără precedent în istorie, denotă faptul că SUA şi-a depuăşit atribuţiile şi încalcă suveranitatea poporului român. Parlamentul României a fost ales de români nu de Departamentul de Stat al SUA. Nicio ţară din lume şi nicio instituţie internaţională nu are voie să intervină în treburile interne ale statului român. Parlamentul României ales legitim de popor, are exclusiv dreptul de a adopta legi. SUA nu are dreptul să îşi permită să spună Parlamentului cum să legifereze şi ce legi să adopte. Dacă legile justiţiei sunt bune sau nu, nu e treaba americanilor. În plus, SUA putea să vină cu o opinie în care cel mult să îşi exprime îngrijorarea prin argumente punctuale cu privire la proiectele de lege care urmează să modifice legile justiţiei din România. SUA nu a indicat niciun articol din legile aflate în procedură de adoptare parlamentară, prin care să exemplifice cum este afectată independenţa justiţiei. Americanii nu vor ca în România magistraţii să răspundă pentru faptele lor? Americanii nu vor ca legile să fie puse în acord cu deciziile CCR? Cum să ceri Parlameentului unui stat suveran, aşa ceva? Este de-a dreptul halucinant ceea ce Departamentul de Stat al SUA şi-a permis la adresa României", a delcarat Sebastian Popescu, Preşedinte al PNR.
Solicitarea Departamentului de Stat al SUA survine la câteva ore după ce Kalus Iohannis a promulgat legea cu privire la achiziţia de rachete Patriot de către România, contract a cărui valoare se ridică la 4 miliarde de dolari.
În acest context, Preşedintele PNR, consideră că este necesară o reacţie dură din partea autorităţilor române solicitând suspendarea contractului de achiziţie a rachetelor Patriot, expulzarea Ambasadorului SUA la Bucureşti şi rechemarea în ţară a Ambasadorului României la Washington.
"Reacţia autorităţilor române trebuie să fie fermă faţă de abuzul SUA la adresa României. Nu este permisă o astfel de atitudine şi imixtiune în atribuţiile Parlamentului României. În semn de protest, până când SUA nu îşi cere în mod public şi retractează în totalitate comunicatul de presă a Departamentului de Stat al SUA, România trebuie să suspende contractul de achiziţie de rachete Patriot şi să dispună expulzarea Ambasadorului SUA la Bucureşti şi să îl recheme în ţară pe Ambasadorul României din SUA. Să fie clar: nu suntem slugile nimănui. În România conduc românii, nu americanii, nu altă naţie", a declarat Preşedintele PNR, Sebastian Popescu.
Iată comunicatul Departamentului de Stat al SUA:
”Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică. Cerem imperios Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.