Toleranță zero pentru judecătorii și procurorii care comit abuzuri. Legea răspunderii magistraților, o prioritate a PNR

Partidul Noua Românie va depune la Parlament un proiect de lege privind răspunderea magistraților. Erorile judiciare produse în ultimii ani, cu sau fără intenție, trebuiesc sancționate și prevenite.

Judecătorii și procurorii trebuie să răspundă pentru erorile pe care le comit. Abuzurile și erorile judiciare comise în ultimii ani impun adoptarea unei legi a răspunderii magistraților, atât sub aspect material cât și disciplinar.

Proiectul de lege inițiat de PNR nu vizează independența procurorului și a judecătorului. Legea își produce efecte doar după ce magistratul a greșit. Drept urmare, legea răspunderii magistraților are rolul de a sancționa disciplinar și material, pe magistrații care au dat sentințe greșite, iar în urma lor, statul român a fost obligat prin deciziile instanțelor superioare naționale cât și de către CEDO, la despăgubiri.

În situația în care un cetățean român condamnat de o instanță din România, are câștig de cauză la CEDO și statul român este obligat să plătească despăgubiri, toți procurorii și judecătorii implicați în procedura judiciară care a dus la comiterea unui abuz vor fi anchetați disciplinar de CSM, iar întreaga sumă plătită de statul român drept despăgubire va fi imputată magistraților culpabili. După caz, legea va prevede și sancțiuni clare pentru magistrații care, cu sau fără intenție, sau chiar cu rea credință comit abuzuri și încalcă legea și procedurile judiciare. Aceste sancțiuni merg de la avertismente, penalizări materiale până la suspendarea din funcție, și chiar excluderea din magistratură în situații grave de abuz și eroare judiciară.

În acest sens, Președintele Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, va depune la Parlament un proiect de lege, amplu, privind răspunderea magistraților.

”Legea răspunderii magistraților este necesară pentru a pune capăt abuzurilor și erorilor judiciare, dar și pentru a trage la răspundere pe judecătorii și procurorii care greșesc. Din păcate, în ultimii ani, tot mai mulți judecători și procurori din România comit abuzuri și erori judiciare, iar acest lucru trebuie să înceteze. Din acest motiv, voi depune în Parlament un astfel de proiect de lege, scris în urma consultărilor cu judecători, procurori, juriști, avocați, reprezentanți ai asociațiilor magistraților și profesori de drept. O țară fără justiție reală și funcțională, aplicabilă în mod egal fiecărui cetățean, nu are nicio șansă de dezvoltare. Pentru că vrei nu vrei, în mod inevitabil, cel puțin odată în viață, ajungi să bați la ușile justiției pentru a-ți căuta dreptatea, iar în momentul în care ajungi în fața unui judecător sau procuror trebuie să ai garanția că acești magistrați sunt profesioniști și mai ales imparțiali. Cine se opune unui astfel de proiect de lege care își propune să facă curățenie în sistemul judiciar românesc, invocând atacul la independența judecătorilor și procurorilor, are ceva de ascuns. Se teme de efectele acestei legi știind ce abuzuri și erori a comis în calitate de magistrat. Această lege își produce efecte după ce magistratul a comis un abuz, deci nu intervine în actul de justiție și nu impune cum și în ce fel să adopte o sentință sau să desfășoare o anchetă penală. Rolul acestei legi este de a responsabiliza judecătorii și procurorii, aceștia să fie mai vigilenți, mai atenți și cu frică atât de lege cât și de Dumnezeu. Judecătorii și procurorii nu sunt Dumnezei pe pământ și nu sunt stat în stat. Magistrații sunt oameni la fel ca și noi toți românii, pregătiți profesional de către statul român pe cheltuiala românilor, pentru a desfășura anchete, în speță procurorii, și să înfăptuiască justiția, în speță judecătorii. Și magistrații sunt supuși greșelilor ca orice angajat la stat sau la privat. Drept urmare, este normal și firesc ca cei care greșesc, cu sau fără intenție, să plătească pentru propriile greșeli”, a declarat Sebastian Popescu, președintele PNR.

În plus, pe lângă acest proiect de lege, PNR va propune modificarea în regim de urgență a codului penal și de procedură penală, astfel încât acesta să fie pus în concordanță cu deciziile CCR, dar și pentru a se elimina prevederile aberante care se bat cap în cap și îngrădesc dreptul la o anchetă justă cât și dreptul la apărare. În prezent, Codul Penal și de Procedură Penală, intrat în vigoare în februarie 2014, la trei ani de la adoptare prin asumarea Guvernului Boc, încalcă drepturile elementare ale unui inculpat, creând pârgii pentru procurori în comiterea de abuzuri.

Se va elimina din Codul de Procedură Penală sintagma ”suspiciune rezonabilă”, întrucât o persoană nu poate fi reținută și arestată pe suspiciuni, ci pe probe indubitabile. Este datoria procurorului să dovedească vinovăția unei persoane și nu doar să presupună.

În urma consultărilor Asociațiilor Magistraților, a Ministerului Public, a juriștilor și profesorilor în drept, se vor corecta acolo unde situația o impune, și alte legi din domeniul Justiției pentru a garanta tuturor cetățenilor, că acest sistem este unul funcțional și în mod egal, nu părtinitor și nu în funcție de interese de grup, personale, politice, economice sau de altă natură.

Președintele PNR atrage atenția și asupra faptului că în sistemul judiciar sunt atât judecători cât și procurori care au grave probleme de comportament atât în timpul desfășurării anchetei penale cât și în sala de judecată.

”Justiția este un serviciu public finanțat de către cetățeni, pentru a li se asigura o justă judecată. Justiția nu este stat în stat, nu este o entitate supraumană iar judecătorii trebuie să nu se mai comporte ca Dumnezei printre muritorii de rând. Respectul se câștigă, nu se impune cu forța, chiar și în sala de judecată. Este inadmisibil ca un judecător să urle efectiv la un martor, inculpat sau avocat, în sala de judecată doar pentru faptul că are probleme în a-și controla nervii. Astfel de indivizi nu au ce să caute în sistemul judiciar. Un judecător trebuie să fie echilibrat, independent, inamovibil, imparțial dar și extrem de bine pregătit. Însă din păcate, încă mai există judecători care vin cu temele nefăcute și habar nu au ce se află în dosarul pe care-l judecă, dovedind superficialitate, rea voință și o lipsă crasă de profesionalism. Unii procurori se cred invincibili și în loc să aibă un comportament normal, tratează avocații ca pe niște infractori și la cea mai mică dispută verbală îi amendează sau chiar îi amenință cu dosare penale, doar pentru că au curajul să-și apere clientul în cursul anchetei penale. Aceste lucruri nu sunt normale și ele trebuie să dispară din sistem odată cu cei ce le comit. Toleranță zero pentru judecătorii și procurorii care comit abuzuri”, a mai declarat Sebastian Popescu, președintele PNR.

Partidul Noua Românie va depune la Parlament și un proiect de lege prin care procurorii nu vor mai fi considerați magistrați, întrucât ei nu înfăptuiesc justiția. Procurorii reprezintă interesele statului într-un proces, sunt acuzatorii, deci nu au cum să înfăptuiască justiția. Doar judecătorii sunt cei care înfăptuiesc justiția și drept urmare sunt considerați magistrați.

În ultimii zece ani, România a fost obligată de CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului, să plătească despăgubiri de peste 45 de milioane de euro din cauza abuzurilor din justiție și a erorilor judiciare.