Preşedintele PNR: Revocarea Şefului DNA să nu devină motiv de răfuială politică. CSM şi Iohannis să nu tergiverseze luarea unei decizii!

Preşedintele Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu cere liderilor politici, cât şi Preşedintelui României să dea dovadă de seriozitate şi să nu transforme cererea de revocare a Şefului DNA într-un motiv de răfuială politică.

Potrivit legii 303/2004, numirea şi revocarea Şefului DNA se face la propunerea Ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM iar Preşedintele României decide.

Urmare a cererii de revocare a Şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi, formlată de câtre Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, Preşedintele PNR, Sebastian Popescu consideră că atâta timp cât se respectă prevederile legale, iar cererea de revocare este una întemeiată, domnia legii trebuie să se aplice pentru toţi românii indiferent de nume şi funcţie.

PNR nu se situează nici de partea Puterii şi nici de partea Opoziţiei, ci este doar de partea adevărului, a legilor şi a Constituţiei din România. Toţi românii trebuie să fie egali în faţa legii şi toţi trebuie să se supună legilor acestui stat indiferent de nume şi funcţie. În România, potrivit Constituţiei, nimeni nu este mai presus de lege. Într-un stat de drept, nicio persoană nu este de neînlocuit. În România, lupta împotriva corupţiei nu stă într-un singur om. Potrivit Constituţiei şi legilor ţării, justiţia se înfăptuieşte de judecători prin instanţele de judecată, nu de către procurori. Ministrul Justiţiei a propus revocarea Şefului DNA în baza unui raport motivat, în care reclamă mai multe încălcări ale legii şi Constituţiei de către Kovesi şi de către DNA. În calitate de şef al DNA, Kovesi este direct răspunzătoare de tot ceea ce se petrece la DNA. În momentul în care în spaţiul public apar acuzaţii extrem de grave la adresa DNA Ploieşti, instituţiile statului sunt obligate de lege să declanşeze proceduri de anchetă pentru a stabili dacă acele informaţii sunt reale şi în consecinţă să se ia decizii potrivit legii. Odată declanşată procedura de revocare, CSM trebuie să dea un aviz consultativ cât mai rapid cu putinţă, iar Preşedintele României să decidă dacă o revocă sau nu pe Şefa DNA. Tergiversarea avizului de către CSM şi a deciziei de către Klaus Iohannis, nu face decât să menţină o stare de tensiune în societate şi de afectare a imaginii DNA în ansamblu. PNR nu va tolera niciodată comportamente abuzive din partea vreunui magistrat, de aceea este necesară adoptarea unei legi a răspunderii magistraţilor pentru  sancţionarea celor care comit abuzuri în funcţie”, a declarat Preşedintele PNR, Sebastian Popescu.

PNR doreşte ca DNA să îşi desfăşoare activitatea în cadrul legal pentru a combate în mod real corupţia în România, indiferent cine conduce instituţia.