Adio ”Corn și lapte” în școli. Programul va fi înlocuit cu o masă caldă pentru elevi
Programul național ”Cornul și laptele” va fi înlocuit cu o masă caldă. Este angajamentul pe care Partidul Noua Românie și-l ia în fața românilor. Elevii trebuiesc hrăniți sănătos și educați la școală să aibă o alimentație sănătoasă.
Lansat în 2002 pentru elevii de gimnaziu, ca un program social prin care se oferea un supliment de hrană pentru copii săraci, în prezent, programul ”Laptele și Cornul” nu mai este fezabil și trebuie înlocuit cu program prin care elevii să fie hrăniți sănătos.
Din păcate, acest program s-a dovedit în cei 13 ani de existență a fi un eșec.
În orașele mari, unde elevii au bani de buzunar sau vin cu pachet de acasă, cornul și laptele ajung deseori la coșul de gunoi. la fel se întâmplă și în mediul rural, unde copii sunt sătui de lapte. Cornurile ajung adeseori la elevi, fie mucegăite, fie tari ca piatra și destinația lor e fie în coșul de gunoi, fie la porci.
Așa numitul corn școlar este de cea mai proastă calitate. Nu e un croissant, nici măcar un corn umplut cu gem, e o pâine goală.
De acest program se ocupă 11 instituții ale statului, dar niciuna nu răspunde de el. Ministerul de Finanțe este cel care alocă fondurile pentru program din partea statului român. APIA se ocupă de administrarea celor 12 milioane de euro care vin de la Comisia Europeană.
Ministerul Educației stabilește regulile după care se face depozitarea, iar Ministerul Sănătății are un rol mai mult consultativ: trebuie să stabilească valorile nutriționale. Controlul îl face autoritatea care se ocupă de siguranța alimentelor și Protecția Consumatorului.
La nivel județean și local, Consiliile Județene organizează licitații, iar inspectoratele monitorizează școlile. Atribuții au însă și Direcțiile de sănătate publică și Consiliul Local. În mod normal, acest proiect ar fi trebuit gestionat cap coadă de o singură instituție a statului, nu 11.
Deși până în prezent au fost inițiate 24 de proiecte legislative care propuneau înlocuirea programului cu o masă caldă, niciunul nu a fost luat în serios de parlament pentru a fi dezbătut, votat și mai apoi aplicat.
Partidul Noua Românie va elabora un proiect de lege prin care programul ”Cornul și laptele” să fie înlocuit cu programul ”O masă caldă pentru elevi”. Programul se va adresa elevilor din clasele I-VIII, din sistemul școlar de stat.
Deși este mai complicat de derulat un astfel de program național, iar multe școli nu dispun de cantină proprie și sală de mese, împreună cu Ministerul Educației, Consiliile Județene și Consiliile Locale, se vor găsi soluțiile optime și legale, prevăzute în proiectul de lege, astfel încât, cinci zile pe săptămână, în timpul școlii, elevii de la clasele I-VIII, să primească o masă caldă.
”Trebuie să îi educăm pe copiii din România să mănânce sănătos. Totul pornește de la alimentație. Studiile recente indică faptul că 18% dintre tinerii cu vârste între 15 şi 24 de ani sunt supraponderali. Iar tendința de obezitate s-a triplat din 1980 până în 2014. Așadar, chiar dacă este un proiect dificil, complicat, care impune resurse financiare și logistice, când vine vorba de sănătatea copiilor, nu trebuie să existe piedici ci doar să găsim, noi, adulții, soluții pentru a-i educa și hrăni sănătos”, a declarat Sebastian Popescu, președintele PNR.
În prezent, programul ”Cornul și laptele”, are un buget anual de 100 milioane de euro. Programul ”O masă caldă pentru elevi”, ar costa circa 300 de milioane de euro. Bani care provin de la bugetul de stat și din fonduri europene.
În școlile unde nu există cantine și săli de mese, se vor amenaja spații pentru servirea mesei de către elevi, iar hrana va fi preparată de firme de catering, care își adjudecă contractul în urma unei licitații publice.
Acest proiect face parte din pachetul de legi ce va duce la reforma în educație și la modernizarea sistemului educațional românesc. În momentul în care va intra la guvernare, PNR va susține alocarea de fonduri pentru renovarea și modernizarea școlilor din România.
În prezent, copiii primesc zilnic o porţie de lapte (200 de ml de lapte UHT/pasteurizat sau o porţie de iaurt, sana sau kefir) şi un produs de panificaţie. Valoarea alocată acestei porţii este de maxim 1,17 lei, sumă stabilită în anul 2008.