Noua Românie îşi alege în luna august, candidaţii la europarlamentare

Noua Românie este primul partid din România care a demarat procedurile interne de selecţie a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2019. 

Pe 1 august, PNR a început procedura internă de selecţie a membrilor care vor candida la europarlamentare. Potrivit Articolului 5 Alin. 7 din Legea Nr. 33 din 2007,  au dreptul de a candida pentru funcția de europarlamentar, cetățenii care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice.

Membrii PNR care îndeplinesc prevederile art 5 alin. 7 din Lega Nr. 33 din 2007, își pot depune candidatura pentru alegerile europarlamentare depunând următoarele documente: Currriculum Vitae, fotografie profil recentă, raport de activitate în cadrul PNR (maxim o pagină A4), minimum o propunere legislativă, sau amendament la o lege europeană existentă(să nu depășească o pagină A4), copie după ultima diplomă de studii absolvite sau adeverința pentru studii în curs.

Dosarul de candidatură în format electronic, se va trimite începând cu data de 1 august 2018 și până cel târziu data de 19 august 2018, ora 23.59, pe adresa de e-mail [email protected], cu subiectul Candidat europarlamentare.

Toți candidații sunt programați să vină la audieri în fața Comisiei Naţionale de Selecţie. Audierile vor avea loc în zilele de 25 şi 26 august 2018, la Sediul Central al PNR din Strada Halelor Nr. 17, Sector 3, București.

Comisia Națională de selecție a candidaților pentru funcția de europarlamentar, va lua în calcul patru criterii: studiile, activitatea în cadrul PNR, propunerea/propunerile legislative și capacitatea de a vorbi liber, fluent, de socializare și comunciare.

În funcție de studiile efectuate, un candidat primește următorul punctaj: 10 puncte pentru patru clase, 20 puncte pentru opt clase, 30 puncte pentru zece clase, 40 puncte pentru 12 clase, 50 puncte pentru BAC, 60 puncte pentru facultate(indiferent de anul de studiu), 70 puncte pentru licență, 80 puncte pentru masterat(indiferent de anul de studiu), 90 puncte pentru doctorat(indiferent de anul de studiu), 100 de puncte dacă are titlul de Doctor.

Punctajul maxim cumulat pe care un candidat îl poate primi din partea celor patru membri ai Comisiei este de 1600 puncte.

Ordinea pe listă se va face în funcţie de punctajul obţinut de fiecare candidat până la limita de mandate alocate României în Parlamentul European.

În perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019, toți candidaţii validaţi pe lista de europarlamentare, vor fi pregătiți prin cursuri în București.

Toți candidații selectați să participe la alegerile europarlamentare pe listele PNR, vor trebui să contribuie financiar, în limita posibilitărilor, la propria campanie elecotrală.

Nicio candidatură nu va fi condiționată de o sumă de bani solicitată ca și donație pentru campania electorală.

Toți candidații PNR vor participa în mod activ, zilnic, timp de 30 de zile, în campania electorală în județul unde locuieşte, pentru a convinge cât mai mulți români să îi voteze.

Europarlamentarii care acced în Parlamentul European pe listele PNR, își vor alege ca și consilieri pe colegii de pe listă cu care a făcut campanie electorală și care nu au prins un mandat.

Parlamentul European, forul legislativ al Uniunii Europene, aleas prin scrutin direct o dată la cinci ani, este format din 751 de europarlamentari din 27 de state membre. România are în prezent 32 de europarlamentari.