Românii întrețin un sistem de stat mai scump, mai birocratic și mai ineficient

Vă mai aduceți aminte declarația Olguței Vasilescu, Ministrul Finanțelor, din luna februarie 2018, când ne spunea că dublarea nu înseamnă neapărat o creștere de 100% a salariului?

Ei bine, ușor, ușor statul a devenit cel mai generos angajator din România. Salariul mediu net în administrația publică a ajuns la 4.207 lei în luna iunie 2018, dublu față de salariul mediu pe economie de 2.115 lei (conform INS), însă fără a crește calitatea serviciilor publice.

Practic, statul român plătește de două ori mai bine decât angajatorul mediu privat din țară

Să nu vă iluzionați acum că vom avea servicii organizate, digitalizate și mai puțin birocratice, doar pentru că angajații statului sunt mai bine plătiți. Dimpotrivă.

Imaginați-vă că un angajat din administrația publică are un salariu mai are cu 50% față de cel al unui profesor, cu 20% mai mare față de un angajat al sectorului public de sănătate și chiar mai mare decât un angajat al sectorului de cercetare, deși toate aceste locuri de muncă sunt pe statul de plată al României.

Pe lângă acest aspect, o altă anomalie a sistemului economic este și decalajul public – privat. Diferența între acestea a ajuns să se tripleze: de la 427 de lei diferența medie brută pe lună în 2016,  la 1.285 de lei în 2018, iar conform promisiunilor electorale si a previziunilor această diferență își va continua saltul la aproape 1600 de lei în anul 2019, conform cifrelor INS.

 

Din această cauză, începând cu 2016 sectorul privat muncește mult mai mult doar ca să poată întreține aceste salarii, în timp ce sistemul antreprenorial din România este grav afectat de birocrație, incoerența și lipsa comunicării intre instituțiile statului, precum și de lipsa aproape totală a digitalizării.

În plus, cu revoluția fiscală care a intrat în vigoare la începutul anului, statul impoziteză din ce în ce mai mult munca din industria privată.

Toate astea se întâmplă în timp ce, România este pe locul 1 la creșterea PIB, se află  pe ultimul loc în UE la costurile de împrumut: pragul de 5% pe an a fost trecut în luna Iulie 2018, astfel România este ţara care se împrumută cel mai scump dintre toate statele din Uniunea Europeană.

Dacă luăm toate punctele de mai sus în considerare, concluzia studiului va fi una tristă, din păcate, deoarece românul de rând muncește din ce în ce mai mult pentru a întreține o administrație publică ineficientă.

Noua Românie susține un sistem administrativ transparent, depolitizat și digitalizat, astfel încât, orice român să poată beneficia de servicii în cel mai scurt timp și foarte simplu. Investirea de resurse într-un sistem învechit și birocratic, nu numai că îngreunează relația cetățean-instituție de stat, ci și diminuează încrederea românilor în aparatul de stat. Noua Românie militează pentru plafonarea tuturor salariilor directorilor din companiile de stat și instituții publice la nivelul salariului Președintelui României și pentru salarizarea în funcție de performanță.

Surse:

http://centruldepresa.ro

http://inaco.ro