PNR susţine adoptarea urgentă a legii răspunderii magistraţilor. Doar aşa putem avea parte de o justiţie dreaptă

Legea răspunderii magistraţilor va fi una din priorităţile Noua Românie în Parlament. Fără o astfel de lege nu putem oferi garanţa unui act de justiţie drept pentru cetăţeni. Şi magistraţii sunt supuşi greşelii şi trebuie să suporte consecinţele propriilor decizii. 

Pentru a putea respecta prevederile Articolului 16 alineatul 2 din Constituţia României care spune faptul că "Nimeni nu este mai presus de lege", trebuie adoptată în regim de urgenţă legea răspunderii magistraţilor.

O țară fără justiție reală și funcțională, aplicabilă în mod egal fiecărui cetățean, nu are nicio șansă de dezvoltare. În momentul în care un cetăţean român merge într-o instanţă de judecată, el trebuie să aibă garanţia că va avea parte de un proces echitabil raportat la Constituţie şi legilă ţării şi că nu va avea parte de o judecată făcută după bunul plac al unor judecători. Dacă justiţia nu funcţionează, nimic nu va merge bine în România.

Justiția este un serviciu public finanțat de către cetățeni, pentru a li se asigura o justă judecată, drept urmare este necesară adoptarea în regim de urgență a Legii răspunderii magistraților, astfel încât judecătorii, procurorii și grefierii să răspundă administrativ și penal pentru erorile judiciare comise cu sau fără intenție.

Nu putem admite ca magistraţii să greşească prin deciziile pe care le dau, iar noi, românii să suportăm atât consecinţele acestor decizii eronate cât şi costul lor, urmare a deciziilor CEDO.

Dacă beneficiază de privilegii, salarii şi pensii fabulos de mari, magistraţii trebuie traşi la răspundere pentru propriile greşeli.

Proiectul de lege inițiat de PNR nu afectează independența magistraților. Legea  produce efecte doar după ce magistratul a greșit. Drept urmare, Legea răspunderii magistraților are rolul de a sancționa disciplinar și material pe magistrații care au dat sentințe greșite în urma cărora statul român a fost obligat la despăgubiri, prin deciziile instanțelor superioare naționale și de către CEDO.

În situația în care un cetățean român condamnat de o instanță din România are câștig de cauză la CEDO, iar statul român este obligat să plătească despăgubiri, toți magistrații implicați în procedura judiciară care a dus la comiterea unui abuz vor fi anchetați disciplinar și întreaga sumă plătită de statul român drept despăgubire va fi imputată magistraților culpabili.

După caz, legea va prevedea și sancțiuni clare pentru magistrații care, cu sau fără intenție sau chiar cu rea credință, comit abuzuri și încalcă legea și procedurile judiciare. Aceste sancțiuni merg de la avertismente, penalizări materiale, suspendarea din funcție,  până la excluderea din magistratură, în situații grave de abuz și eroare judiciară.

Legea răspunderii magistraților va cuprinde și sancțiuni clare pentru procurorii și judecătorii care practică un comportament abuziv, dictatorial și lipsit de norme elementare de bun simț față de martori, inculpați, condamnați și avocați, în timpul anchetelor penale și în timpul ședințelor de judecată.

În ultimii 15 ani România a fost obligată de CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului -  să plătească despăgubiri de peste 60 de milioane de euro din cauza abuzurilor din justiție și a erorilor judiciare.