Noua Românie reduce cu 60% numărul parlamentarilor. Facem economie la buget şi stopăm traseismul politic

Vom reduce de senatori și deputați la 215 parlamentari.  Parlamentul va rămâne bicameral, cu Senat și Camera Deputaților. Norma de reprezentare va fi de doi senatori și trei deputați la nivel de județ/București/Diaspora.

Reducerea numărului de parlamentari la 215, la care se adaugă mandatele de deputați pentru minoritățile naționale. Această măsură va reduce cu 60% cheltuielile anuale de funcționare a Parlamentului României și va eficientiza activitatea legislativului.

În momentul în care un senator sau deputat este numit ministru sau prim ministru, va fi suspendat din funcția de senator sau deputat și va încasa doar indemnizația de ministru sau prim ministru. În momentul în care încetează mandatul de ministru, acesta revine în funcţia de senator/deputat, dacă mandatul nu s-a încheiat.

Un cetățean român poate deține doar două mandate, fie senator, fie deputat, care pot fi și consecutive.

Proiectele de lege se vor furniza senatorilor și deputaților în format electronic, prin email, sau prin crearea unei platforme online de acces, eliminându-se astfel costurile inutile cu multiplicarea la xerox a propunerilor legislative.

Pentru combaterea traseismului politic, senatorii și deputații își vor pierde mandatul dacă demisionează din partidul pe listele căruia au candidat sau au fost  excluși din partidul respectiv.

Minoritățile naționale vor avea reprezentanți în Parlament dacă adună minim 10,000 de voturi. În cazul în care niciunul dintre reprezentanții minorităților naționale nu adună cel puţin 10,000 de voturi, minoritățile naționale vor primi trei mandate de deputați.  Alocarea acestora se va face în ordinea voturilor primite în alegeri. Primii trei clasați, în funcție de numărul de voturi, vor primi mandatele în Parlament.

Pragul electoral pentru alegerile parlamentare va fi eliminat, iar alocarea mandatelor de senatori şi deputaţi se va face proporţional cu voturile primite de fiecare competitor electoral.

Reducerea numărului de semnături de susţinere pentru toate tipurile de alegeri, parlamentare, locale, europarlamentare la 30.000 pentru fiecare competitor electoral, respective 10,000 de semnături pentru un independent la europarlamentare, 500 semnături pentru un candidat independent la parlamentare şi 50 de semnături pentru un candidat independent la locale. Pentru alegerile prezidenţiale, fiecare competitior electoral va aduna minim 20,000 de semnături.

Partidul Noua Românie va depune în Parlament un pachet de legi cu privire la modificarea legislaţiei electorale în sensul reducerii birocraţiei excesive şi asigurarea unor condiţii identice pentru totţi competitorii electorali prin eliminarea avantajelor create pentru partidele politice parlamentare.

Depunerea candidaturilor la toate tipurile de alegeri se va face în sistem electronic pe o platform securizată ce va fi administrată de Aurotitatea Electorală Permanentă.

Magistraţii vor fi scoşi din procedurile de organizare şi constituire a Biroului Electoral Central şi a Birourilor Electorale Judeţene.

Primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin, dacă în primul tur niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1 din numărul voturilor exprimate

Alegerile  parlamentare, europarlamentare, locale și prezidențiale vor fi validate dacă la vot vor veni cel puțin 51% dintre românii cu drept de vot. În caz contrar, se va realiza un al doilea tur de scrutin, ce poate fi validat cu o prezență de minimum 30% din numărul românilor cu drept de vot.

Introducerea pe buletinul de vot, indiferent de tipul de alegeri, a unei rubrici cu textul NICIUNUL DINTRE CANDIDAȚI. Astfel, alegătorul  va avea șansa să-și poată exprima dreptul de vot și să respingă toți candidații, în cazul în care consideră că niciunul nu merită votul său.

În cazul în care numărul voturilor înregistrate la rubrica NICIUNUL DINTRE CANDIDAȚI însumează 51% din numărul voturilor exprimate, toți candidații de pe listă vor fi invalidați și nu  vor mai avea dreptul să participe la următorul tur de scrutin.

Partidele politice care acordă foloase necuvenite alegătorilor (bunuri, alimente, bani) pentru a obține voturi, cât și cele care fraudează scrutinul electoral la care participă, vor fi descalificate din cursa electorală.

Fiecare competitor electoral va primi bani de la stat pentru Campania electorală, în funcţie de numărul voturilor primite. Se va acorda o subvenţie per vot, prin stabilirea unei sume fixe în lei, pentru fiecare vot, primit de fiecare competitor electoral.

Obligativitatea asigurării reprezentantivităţii ambelor sexe pe listele de candidaţi, va fi eliminată întrucât participarea în alegeri reprezintă un drept, nu o obligaţie.

Intorducerea votului electronic pentru toate tipurile de alegeri în România. Cetăţenii cu drept de vot pot alege să voteze electronic fie de la distanţă pe platforma securizată fie vin însecţia de vot unde în cabina de vot va fi un terminal electronic care îi va permite să voteze electronic în condiţii totale de securitate.