Președintele PNR: ANAF trebuie să colecteze taxe nu să închidă televiziuni

sebastian-popescu-pnrc-692x360.jpg

Sebastian Popescu, Președintele Partidului Noua Românie dezaprobă modalitatea de acțiune a ANAF în cazul Trustului Intact. Noua Românie consideră că ANAF a comis un abuz de putere cu scopul de a întrerupe în mod ilegal emisia celor cinci televiziuni.

Libertatea de exprimare este garantată prin Constituția României, care la articolul 30, alin 4 precizează faptul că nicio instituție media nu poate fi suprimată. Acțiunea în forță a ANAF de pe data de 15 februarie excede cadrul legal și afectează grav activitatea celor cinci televiziuni care își au sediul în acele clădiri aflate în prezent în proprietatea privată a statului român.

”ANAF are rolul prin lege să colecteze taxe și impozite la bugetul de stat, nu să închidă în cinci zile, cinci televiziuni prin somație de evacuare. Atunci când recurgi la astfel de măsuri extreme scopul e clar: să scapi de acel chiriaș, nici vorbă să recuperezi prejudicii, creanțe, sau să valorifici în vreun fel bunul confiscat. ANAF a dat dovadă de rea credință față de Trustul Intact și în loc să accepte calea dialogului a ales să facă un abuz de putere. Nicio instituție a statului român nu trebuie să facă abuz față de altă instituție, persoană, sau entitate juridică. Evacuarea forțată a celor cinci televiziuni echivalează cu oprirea emisiei acestora. Adică mii de oameni rămân pe drumuri, statul român nu mai încasează taxe și impozite, iar libertatea presei este grav încălcată. Indiferent despre ce televiziune ar fi vorba, ANAF nu trebuie să procedeze în acest fel. Acele televiziuni, ca și chiriași, au dreptul prin lege la preemțiune. Lucru pe care ANAF nu l-a făcut, adică să contacteze chiriașii și să-i întrebe prima dată pe ei dacă vor să cumpere clădirile. Nu ai cum să muți în cinci zile toată aparatura și decorurile celor cinci televiziuni fără să nu oprești emisia. După 26 de ani de democrație vedem că în România legea este încălcată în mod grosolan și că presei încă i se mai pune pumnul în gură. O țară fără o presă liberă, nu poate fi considerată a fi democrată. De aceea, în calitate de Președinte al Partidului Noua Românie, dezaprob ferm modul de acțiune al ANAF și solicit primului ministru să sancționeze potrivit legii pe toți angajații ANAF care au comis acest abuz”, a declarat Președintele PNR, Sebastian Popescu.

Noua Românie susține calea dialogului și dezaprobă ferm măsurile extreme și abuzul de orice fel al ANAF sau al altor instituții ale statului român.

Indiferent despre ce instituție media este vorba, legile trebuiesc aplicate și respectate de toată lumea. Noua Românie susține libertatea de exprimare și libertatea presei, drepturi fundamentale prevăzute în Constituția României.